I en tid då matsystemet står inför stora utmaningar, har transformationsplattformen PUSH tagit på sig uppgiften att främja ett hälsosamt och hållbart matsystem. Genom att samla aktörer från näringsliv, forskning, offentlig sektor och civilsamhälle, strävar PUSH efter att förändra hur vi ser på mat och hälsa.
Under 2023 gick Livsmedelsakademin, föreningen Frisk mat, Chalmers tekniska högskola och Dietisternas Riksförbund samman och bildade transformationsplattformen PUSH med stöd av Vinnova.
Missionen för 2035 är att skapa ett matsystem som främjar friskt liv för alla. Det innebär att alla ska ha möjlighet att äta näringsrikt och gott, och att matsystemet ska vara byggt för att främja hälsa och hållbarhet för såväl individ som planet.
Anna Jörnvi, initiativtagare till PUSH
PUSH handlar om att demokratisera hälsosamma matvanor och skapa ett gemensamt ansvar genom hela matsystemet. Anna menar att hela livsmedelskedjan måste samarbeta för att uppnå detta, från producenter till konsumenter.
- Samarbetet mellan företag, organisationer och offentliga aktörer betyder jättemycket. Vi behöver många som jobbar mot missionen på olika sätt och mot olika målgrupper. Genom plattformen kan man sedan få del av resultat och lärdomar från olika projekt som möjliggör att bygga vidare på varandras framgångar, berättar Anna.
PUSH har i nuläget 13 projekt som delar med sig av sin resa och hur de bidrar med viktiga pusselbitar i matsystemets transformation. Utöver dessa släppte PUSH nyligen en rapport där ytterligare 25 aktörer synliggör engagemang och initiativ som redan finns för ett hälsosamt och hållbart matsystem.
- Vi har fått väldigt positiv respons, från både de som deltog i rapporten och av de som har tagit del av den i sin helhet. Det finns mycket som redan sker och som förtjänar att uppmärksammas, med PUSH-rapporten vill vi inspirera andra aktörer att hänga på, berättar Anna.
Givetvis finns det utmaningar på vägen som inkluderar polarisering och olika drivkrafter bland aktörerna, samt behovet av att få beslutsfattare att fokusera på hur de kan underlätta för branschen.
- Det är många olika faktorer som påverkar våra matvanor. Så det är av stor vikt att skapa en miljö som gör det lättare för individer att göra hälsosamma val.
Huvudfrågan grundar sig i att skapa ett matsystem som främjar hälsa och hållbarhet på alla nivår, där befolkningen mår bra och bidrar och lever på en frisk planet.
- Mat är inte bara bränsle för kroppen, utan också en källa till glädje och gemenskap. Ett hälsosamt matsystem kan förebygga sjukdomar och förtida död, och bidra till en högre livskvalitet där du får med tid med dina nära och kära. Genom att äta gott och näringsrikt kan vi leva längre och friskare liv, och samtidigt bidra till en hållbar planet.
I den nyligen släppta PUSH-rapporten går det att läsa om ICAs engagemang för att främja hälsosamma vanor genom livet. Vi berättar om vår långsiktiga satsning att inspirera fler barn och unga att öka intaget av frukt. Likaså genom initiativet Kompis med kroppen som under 24 år har haft mer än en miljon barn som deltagit.
Det är samarbete mellan ICA-handlare och skolor där vi bidrar med utbildningsmaterial och inspiration för att få fler barn att lära sig mer om frukt kopplat till exempelvis hälsa och miljö, men också att upptäcka fruktens alla möjligheter i köket. Dels kan man äta den rakt upp och ner, dels genom att ha mango i tacos eller bär i gröten. Det är ett sätt att inspirera fler barn att vara i köket och testa sig fram.
Paula Frösell Dietist på ICA Sverige
ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används.
Mer om cookies på ICA Gruppen.
ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används. Mer om cookies på ICA Gruppen.