Matmissionen är en social matbutik som gör skillnad i hela dagligvarukedjan
Lästid 3 min | Publicerad 2025-06-03

Matmissionen är en social matbutik som gör skillnad i hela dagligvarukedjan

I tio års tid har Matmissionen kopplat samman produkter från dagligvarubranschen som hade riskerat att bli matsvinn med människor i ekonomisk utsatthet. Ett kretslopp där varje vara gör skillnad.

Sedan starten 2015 har Matmissionen vuxit från en idé till en kedja av sociala matbutiker rörelse. Matmissionen skapar hållbarhet genom arbetsträning, återförsäljning av donerade produkter som riskerar att bli svinn och lindring av matfattigdom.

– Vi vill vara en lösning när någon har överskott i sin butik, på lagret eller i produktionen. Vi vill kunna ta emot det och se till att det kommer människor till nytta, säger Åsa Sandberg, partneransvarig på Matmissionen.

För att handla i Matmissionens butiker krävs medlemskap, vilket beviljas personer med max 13 622 kr i månadsinkomst. Varorna säljs till kraftigt reducerade priser.

– Jag tror att de flesta vill ha en ganska normal vardag. När man handlar själv, väljer varor själv och betalar, så får man en känsla av egenmakt. Det blir en annan transaktion än att bara få en matkasse i handen, säger Johan Rindevall, Chef Matmissionen.

En chans till arbetsträning

Matmissionen är också en plats för människor att närma sig arbetsmarknaden. Genom arbetsträning får de en chans att arbeta i en meningsfull miljö.

– Jag jobbar här för att i slutet av dagen känns det som att jag gör något som känns bra, säger lagermedarbetaren Hassan Issa som jobbar på lagret i Brunna.

Matmissionen mångåriga samarbete med ICA

Produkterna doneras primärt från dagligvaruhandelns och dagligvaruindustrins lager och online-handel. Sedan 2022 finns ett branschgemensamt samarbete kopplat till Matmissionen via Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörerna. ICA är en av aktörerna i branschen som under flera år har skänkt varor från butiker runtom i landet.

– Sedan flera år så har vi ett väldigt fint och upparbetat samarbete med att matmissionen där vi skänk säker mat från våra lagerenheter som annars hade riskerat att bli matsvinn, säger Karin Amnå, Chef CR Utveckling på ICA Sverige.

Kolla på filmen nedan för att få en inblick i vardagen på Matmissionen och varför deras arbete gör skillnad.